FRI FRAKT
- EXPRESSFRAKT
 
FAKTURA 
- BETALA I EGEN TAKT

INFO@ENKLABLOMMOR.SE

 
 

RINGBLOMMA

ringblomma, ringblommor, blomma, blommor, skicka blommor, bilder blommor, blomma, vita blommor, fina blommor, salvia, en äng, solros,aster, krasse, prästkrage, tagetes, luktärt, rudbeckia, sömntuta, rosenskära

Ringblomman är en av favoriterna!

 

Latinskt namn för blomman är: Calendula officinalis. Namnet Calendula betyder att ringblomman blommar alla dagar på året i sin naturliga miljö, i medelhavsområdet. Officinalis betyder apotek för att Ringblomman är en läkeväxt.

 

Beskrivning Ringblomma:

En av de mest lättodlade blommorna. Man kan så den redan på hösten så tar den sig året därpå. Den blommar långt in på hösten och vintern i vissa delar av Sverige. Färgen är oftast orange, men idag finns den att köpa i olika färger, storlekar och former. Den är ettårig men har man börjat odla ringblommor i trädgården så behöver man oftast inte så dem året därpå eftersom de är riktigt duktiga på att självså sig. Man kan också själv knipsa av fröna när de har torkat och kasta dem i rabatterna så att fåglarna inte hinner före och äter dem. Det är också en bra nybörjarblomma att odla om man inte har testat det innan. Har man bara bra frön som kan man bara lyckas.

 

Odla ringblomma:

Den tar sig nästan överallt, i nästan alla jordar dock ej sumpmark, och klarar sig bra själv. Ringblommor passar bra ihop med blåa blommor såsom blåklint. Orange och blått är komplementfärger till varandra och kan bli ett riktigt vackert par ihop.

 

Ringblommor i maten:

Hela växten är ätlig och kan också användas för dekoration av olika rätter. Det finns även dem som använder ringblommor, istället för saffran, i maten för att få den vackra röda färgen. Smaken är tyvärr inte lika god som saffran.

 

Ringblomma som läkeväxt:

Oftast används ringblomman i olika oljor eller krämer. Om man vill göra ringblommsolja så kan man dra av bladen och lägga den i oljan, låt den dra i några dagar innan den är färdig. Ringblommor kan lindra olika besvär såsom smärtor och hudproblem.

 

Kul att veta om ringblomman:

  • I norra Bohuslän kallar man blåklinten för Blå ringblomma.
  • För att vara säker på att få samma sorts ringblomma som fröna från ursprungsblomman så måste man ha fröna från moderplantan, annars kan man inte vara säker på att få samma sort igen.
  • Namnet ringblomma kommer från Ringelblume, dvs en ring och blomma. Ringen, antar jag, associeras till fröna som ser ut som små ringar.
  • Ringblomman har varit symbol för kärleken och har använts som detta i olika kulturer och sammanhang. Till exempel har den använts i England vid bröllop.